VERTREK

 

VERTREK, een programma van Hans van der Maas en Danielle Davidson

Daniëlle Davidson (beeldend kunstenaar) en Hans van der Maas (klassiek accordeon) gaan in het programma ‘Vertrek’ op zoek naar symbiose en contrast tussen de twee kunstdisciplines. 

Het bijzondere van dit project is dat podiumkunst en visuele kunst bij elkaar worden gebracht in één actie. Muzikaal gezien bestaat het programma uit een interessante mix van eigen improvisatie-composities van Hans, jazz-arrangementen en modern klassiek repertoire. Het instrument accordeon is veelzijdig en rijk aan allerlei klankkleuren, maar wordt nog eens extra versterkt door gebruik van elektronische middelen, zoals een synthesizer, effectpedals en een loopstation. De elektronische component is bij Daniëlle vertegenwoordigd door gebruik van iPad en een videomixer. 

Daniëlle reageert en initieert op de muziek van Hans met kleur en tekening op papier of iPad, en vice versa reageert Hans met geïmproviseerde muziek weer op wat hij ziet ontstaan. Voor het publiek is deze interactie goed zichtbaar vanuit de live-setting. Met behulp van een video-mixer zijn de geprojecteerde digitale en getekende beelden direct met elkaar te vermengen. Daardoor ontstaat een interessant gesprek in ritme, beeld en muziek.